Zika Virüsünün Neden Olduğu Hastalıklar


Mikrosefali seyrek görülen bir doğumsal kusurdur ve kızamıkçık, sitomegalo virüs ve toksoplazma enfeksiyonları,  fetüsün alkol, cıva veya radyasyonla zehirlenmesi, annede ağır beslenme bozukluğu ve diyabet gibi sebepleri de biliniyor.

Down sendromu da dâhil olmak üzere birçok gen mutasyonu ile de ortaya çıkabiliyor.

Mikrosefalili bebekler çoğu zaman ya anne karnında veya doğum sırasında ölüyor, yaşayanlar ise çok zorlukla hayatta tutulabiliyor.

Araştırmacılar, Aedes  aegypti cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü fetusu etkilerse yeni doğan bebeklerde "mikrosefali (küçük kafa yapısı)" denilen nöro-gelişimsel bozukluk oluştuğunu belirtiyor. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir anomali. Mikrosefali bebeklerin kafalarının normalden küçük doğması ve beynin de aynı şekilde gelişmemesine neden olan bir hastalık. Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük. Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişime neden oluyor ve ölüme yol açabiliyor.


    Brezilya'da virüsü kapan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali denilen hastalığa rastlandı.Brezilya’da Mikrosefali hastalığı bebeklerde, normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı.  Son olarak Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder