Zika Virüsünün Görüldüğü Yerler

GÖRÜLDÜĞÜ YERLER



Zika virüsü hızlı bir yayılma eğilimindedir. 

Zika virüsü tropikal ve suptropikal bölgelerde yaşayan bu sivrisinek türünün küçük su birikintilerinde üreyebilmesi ve insanları gündüzleri de sokabilmesi ürkütücü olmakla beraber çok uzak mesafelere ulaşamaması virüslerin daha hızlı yayılmasını da engelliyor.

saca zika virüsü nedir.

Zika virüsü ilk kez 1947’de Uganda’da Zika ormanında maymunlarda saptanmış; ardından 1948’de aynı ormanda sivrisineklerden ve 1952’de Nijerya’da bir insandan izole edilmiştir. Zika virüsün Afrika ve Asya olmak üzere iki tipi vardır ve Pasifik ve Amerika’da saptanan tip Asya tipidir.

Zika virüsü dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurdu.


Peki Türkiye de zika virüsü görülüyormu

Zika Virüsün Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü belirten DSÖ, virüs riskinin 2010 yılından bu yana 30 kat arttığını kaydetti.

Zika virüsü Son zamanda Amerika’da 6 vaka görülmüs bu vakaların Güney Amerika’ya ziyareti olan kişilerde ortaya çıktığı gözlenmiş. İngiltere’de ise 3 vaka görülmüş ve yine bu vakaların seyahat eden kişilerde olduğu saptanmıştır.

Şimdiye kadar, Zika virüsü taşıyan 51 bebeğin hayatını kaybettiği biliniyor.


Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.
Zika virüsü hastalık belirtileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder