Zika Virüsü Hastalığı Tedavisi



Zika virüsü tedavisi son günlerde bilim adamlarını oldukça meşgul edeceğe benziyor. Bilim adamları bu illet hastalığın tedavisini inşallah en kısa zamanda bulur. Tedavi semptomatiktir; ateş düşürücüler, analjezikler ve kaşıntılı döküntü için antihistaminikler önerilebilir.

Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ise tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması önerildi.

Zika virüs enfeksiyonunun profilaksisi, tedavisi ya da aşısı yoktur. Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Dolayısıyla sivrisinek ısırığının önlenmesi yönünde kişisel önlemler alınması önerilir. Virüsün görüldüğü bölgelere seyahat edenlerin, hamilelerin dikkatli olması, seyahat sonrasında herhangi bir şikayetinin olması halinde ya da seyahat sırasında doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Bu nedenle hamilelerin bu bölgelere mümkünse seyahat etmemeli, herhangi bir nedenle bu bu bölgelere ziyaret etmesi gereken kişiler uzun kollu gömlek, tişört ve uzun pantolon gibi kapalı ve kalın giysiler giymelidir.

Açıkta kalan vücut kısımlarına sivrisinek kovucular sürülmeli, yatılan odalarda insektisid emdirilmiş cibinlikler kullanılmalıdır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş ve arındırılmış mekanlarda kalmaya özen gösterilmelidir. Hastalığın yayılımının azalması açısından etkin vektör kontrolüne yönelik programlar hazırlanması ve sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması gereklidir. Yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder