Zika Virüsü Nedir

Zika virüsü çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve yeni doğan çocuklarda geri dönülemez hasarlar vermektedir. Belirtileri zayıf olması nedeni ile Güney Amerika ülkelerinin bazıları bayanların hamile kalmaması yönünde uyarılarda bulunmuştur.

Zika virüs sivrisinekler aracılığıyla yayılan ve genellikle makulopapüler döküntünün eşlik ettiği hafif bir ateşli hastalık tablosu oluşturur. Aedes aegyptii cinsi sivrisinekler vektör olarak kabul edilmektedir.

Patojen Zika virüs, Flaviviridae ailesi Flavivirus cinsinden bir etkendir. Zarflı ikozahedral kapsid yapısında, pozitif polariteli tek iplikçikli  RNA virüsüdür.

Virüs, dişi sivrisineklerin önce hasta insanları ve daha sonra başka insanları sokmasıyla bulaşıyor.

Zika virüsü belirtileri

Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor. Bu ailede Sarı Humma, Batı Nil Ateşi, Deng humması gibi birtakım hastalıklar var ve bunlarda aynı familyanın üyeleri. Bu hastalıklar birbirlerine benziyor, gribal şikayetlerle seyreden halsizlik, döküntü, ateş ve gribal şikayetler yapabiliyor.
Zika virüsü ve Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder