Zika Virüsü Hastalığının Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Yayılır



Zika virüsü son günlerde bütün dünya insanların korkulu rüyası olmuş durumda. Güney Amerika ülkeleri bayanlara hamile kalmaması iin uyarıda bulundu. Hastalığın kötü bir tarafı teşhisinin zor olması.
İnkübasyon periyodu sivrisinek ısırığı sonrası 3-12 gün arasında değişmektedir. Enfeksiyonların %60-80 kadarı asemptomatik seyreder. Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğunda hastalık belirtilerini göstermiyor ve kişi rahatsızlanmıyor.

Zika Hastalık semptomları genellikle hafiftir, hastaneye yatış gerektirmez. 4-7 gün kadar süren, kendini sınırlayan ateşli hastalık tablosu ile karakterizedir. Semptomlar arasında soğuk algınlığına benzer ağrılar, maküler ya da papüler döküntü, ateş, artralji, konjonktival hiperemi/konjonktivit, gözlerde kızarma, kusma, myalji ve kas,baş, eklem ağrısı sayılabilir. Makülopapüler döküntü genellikle yüzden başlar, vücuda yayılır. Daha az sıklıkla retro-orbital ağrı ve gastrointestinal bulgular olabilir.

Zika Virüsün kan nakli, perinatal ve az bir ihtimal de olsa cinsel ilişki yoluyla yayıldığı biliniyor.


Zika Virüs nadiren sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da yol açabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder